Sommerfest på Teigene.

Brekkestø. Foto:Olav Trygve Tønnessen

Ei øy med kunstneriske tradisjoner

Det er mange kreative personligheter på øya, eller personer med sterke tilknyttning, og røtter hit, som av forskjellige årsaker er bosatt andre steder.  Bygdelaget vil gjerne proffilere både proffesjonelle og amatører i denne kategorien.

Justøy, og i særdeleshet Brekkestø området, var tidlig på 1900 tallet tilholdsted for flere av våre landskjente kunstnere. I følge det OLaf T. Tønnessen skriver på sin egen hjemmeside, så var det omkring 1910 - 1915 rene kunstnerkolonien på øya. Christian Krogh, en av Norgeshistoriens mest kjente malere, bodde riktignok på Ullerøya, men han malte blandt annet Sverre Syvertsen, og søsteren. De bodde på Mæbø her på Justøy. Alexander Kiellands søster Janne, malte også her på øya.  Gabriel Scott og Nils Kjær bodde i flere år på Stuthei med sine familier. "Kilden" ble til her, og Nils Kjær skrev "Brekkestøbreve" og "Det lykkelige valget."  Vi kan vel kalle det klassikkere i norsk litteratur?  Et annet kjent navn innen norsk literatur, Gunnar Reiss-Andersen, bodde sammen med sin kone Tordis i Brekkestø i slutten av 1940 årene frem til sist på 1950 tallet. Så folket her på øya har noe å leve opp til dersom vi skal videre føre tradisjonene innen bildekunst og literatur.

I tillegg har vi fått en ny kategori hit: En stor representant for skandinavisk visekultur, og vi kan vel i samme slengen ta med Peter Wemø's svigerfar,, Jan Engervik, selv om han ikke er fastboende her. Hver sommer avholder Peter og Marit den store sommerkonserten nede på  Teigene på Mæbø. Her treffes visesangere fra hele Norden, og på mange måter ser jeg for meg at dette må være et miljø ikke helt ulikt det som fantes da Krogh, Scott og Kjær holdt til her. Bildet over er fra en av de første sommerfestene.

Kunst og kultur...

Store og små, amatører og...

Det er ikke altid like godt å definere begrepet kunst, men et vist skjønn vil styret legge til grunne for presentasjonen, i den forstand at vi ikke ønsker å presentere hva som helst, bare det unskyldes med begrepet kunstnerisk utfoldelse. Rimelig liberale vil vi uansett være.

Kultur er for mange et noe mer definerbart uttrykk. Godt håndtverk kan være både kunst og kultur. Mat kan være kultur, enten den er hjemmelaget og tradisjonell, eller nyskapende og fantasifull. Hva med din spesielle oppskrift på hjemmesiden vår, eller en link til din egen matblogg? Noen vil foresten hevde at god mat riktig presentert kan være et stort kunstverk skapt av en mesterkunstner, og det samme om godt drikke.

Jeg er tilbøyelig til å være enig, når jeg tenker på svigermors fantastiske drømme kake...

Her er ellers en  snarvei til Marias vegetarmat: http://mariasmat.blogspot.no/

 

Fra ytre havn, Brekkestø 2013 (Foto Olaf T. Tønnesen.)

 

Brekkestø produkter.

Fotograf Olaf Trygve Tønnessen

Fotografi kan være både kunst og kultur. Noen vil nok tolke Brekkestø produkter mer som en form for souvenier produksjon, med tanke på produktene som leveres, postkort, T-sjorter etc.  Samtidig er noen av fotografiene rene fotografiske perler, der motivet er fanget og gjengitt på en nydelig måte.  I tillegg har Brekkestø produkter et ønske om å formidle en del av stedets historie. Jeg finner det derfor naturlig å ta Brekkestø produkter med også her i avdelingen for kunst og kultur, selv om noen finner det kanskje noe på kanten, sån rent kunstnerisk.

Dette er hva Olaf sier om sine egne bilder:

Det var først som voksen at jeg virkelig oppdaget Brekkestøskjærgårdens som en visuell perle. Strukturene og formene i landskapet fanget min interesse. Lysets virkning på landskapet ser jeg som et avgørende element.  Jeg prøver hele tiden å være på rett sted til rett tid for å "fange" øyeblikkene.. Mitt fokus er å ta naturbilder som "er gode å hvile øynene på." Min signatur som naturfotograf har jeg formulert slik: "Estetikk, stemninger og intiusjon er elementene i mitt fotografiske avtrykk. Lyset er kraften som gir landskapet karakter. Å "fange" øyeblikket når landskap og lys forenes - er min signatur

Olaf jobber for tiden med ideen om en fotobok fra Brekkestø området.

 

 http://www.brekkestoprodukter.no/